Cozonacii de Paște scoși la vânzare de patiseri sunt ceva mai ieftini, dar mai puțini față de anul trecut
Cei mai căutaţi rămân cozonacii clasici cu nucă, cu stafide şi cu rahat.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 01 Mai 2024, 15:54 • Actualizat: 01 Mai 2024, 15:54
Cozonacii de Paște scoși la vânzare de către patiseri sunt ceva mai ieftini față de anul trecut, chiar și cu 10% mai accesibili la unii producători. Însă, numărul lor este în scădere, ajungând la 7,2 milioane la nivelul întregii țări, față de 7,5 milioane.
Motivul pentru care a scăzut numărul cozonacilor de Paște scoși la vânzare de patiseri nu este prețul, după cum a explicat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu.
„Apreciem că vom mânca ceva mai puţini cozonaci decât anul trecut şi decât în perioada sărbătorilor de iarnă şi nu din cauza preţurilor, care chiar au dat în jos la cozonac. Noi vrem să ofertăm acum 7,2 milioane de cozonaci, faţă de 7,5 milioane anul trecut, pentru că am observat de la supermarketuri că şi comenzile lor au fost ceva mai mici şi atunci sigur că ne orientăm şi noi cu producţia, ca să nu greşim.
După cum spuneam, reducerea ofertei nu este din cauza preţului, pentru că sunt unii producători, chiar şi cei mari, care au redus preţurile şi cu 10%, cred că este din cauza puterii de cumpărare.
Însă, eu cred că e un lucru bun, pentru că risipa alimentară trebuie să fie tot mai mică şi atunci omul cumpără mai chivernisit, mai chibzuit. Am observat acest lucru: omul preferă să cumpere un cozonac mai mic, dar bun decât un cozonac mare şi mai puţin bun”, a explicat el, potrivit Agerpres.
Sortimentele de cozonaci preferate de români
În ceea ce privește sortimentele de cozonaci, Aurel Popescu a spus că patiserii au pus la dispoziția clienților o ofertă extrem de bogată, ce include cozonaci cu: portocale, smântână, ciocolată sau fistic. Totuși, cei mai căutaţi rămân cozonacii clasici cu nucă, cu stafide şi cu rahat.
Conform președintelui ROMPAN, exportul şi-a menţinut trendul din anii trecuţi: Aproximativ 10% din cozonacii produşi în această perioadă ajungând în străinătate, în zonele unde s-au stabilit români plecați la muncă peste hotare.
„Cam 10% din producţie pleacă la export şi cred că e un lucru bun. Eu dacă aş fi la guvernare aş da o primă de export. Se dau bani pentru morcovi, pentru tomate, pentru usturoi, pentru vacă, pentru porcul de Mangaliţa, practic pentru orice, dar nu şi la procesare.
Aici nu se dă nimic şi noi suntem supăraţi. Procesarea e între supermarketuri, care vor preţuri mici, şi consumatori, practic e prinsă ca într-o menghină”, a spus el.
Cât despre pască - un alt preparat tradițional de Paște - președintele ROMPAN a spus că preferata românilor rămâne cea tradițională cu brânză și smântână, deși în ofertă este inclusă și cea cu brânză și ciocolată.
„Oferta noastră de pască este cam de 15-20% din cantitatea de cozonac”, a adăugat reprezentantul Industriei de Morărit şi Panificaţie.
Ce se întâmplă dacă nu se vând cozonacii
În ceea ce privește cozonacii care nu se vând și care se apropie de termenul de valabilitate, Aurel Popescu a spus că aceștia nu mai sunt distruși, ci ajung organizaţii care îi împart mai departe în centre sociale.
„Acum nu se mai distruge nimic, iar cu legea nouă privind risipa alimentară se dau la nişte organizaţii care le strâng şi le împart mai departe. Noi şi înainte cu tot ceea ce rămâneam mergeam la case de copii, la bătrâni, la persoane greu deplasabile şi împărţeam cozonacii.
Şi acum am livrat foarte mulţi cozonaci. Pâinii şi cozonacului noi i-am dat un termen de valabilitate ca să ne asigurăm că nu se întâmplă chiar nimic, dar se poate consuma şi peste două săptămâni”, a explicat preşedintele ROMPAN.
ROMPAN este prima asociaţie constituită în România, în 1990. Aceasta cuprinde peste 200 de societăţi din toate domeniile din industrie, cota de piaţă fiind de peste 60% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi.
Citește și: ANPC, recomandări pentru cumpărăturile de Paște. Greșelile de care ar trebui să se ferească românii