"Arte frumoase" la Radio România Cultural, în fiecare sâmbătă de la ora 18.30

Cum asculți artele frumoase la radio, lăsând văzul în plan secundar? Mai sunt în secolul XXI artele "frumoase"? Două întrebări care apar constant în procesul de producție a "Artelor frumoase", o emisiune cu tradiție, apărută în programul Radio România pe 4 decembrie 1968, cu scopul de a cartografia scena de artă contemporană românească și de a oferi o imagine cât mai cuprinzătoare asupra dinamicii fenomenului artistic. A avut întotdeauna o frecvență săptămânală, iar debutul ei se leagă de o deschidere a mediului cultural românesc; a trecut prin (auto)cenzură și "omagii", apoi a trăit libertatea sub toate formele posibile. 

În prezent, "Arte frumoase" eeste o emisiune de actualitate care urmărește mediul artistic local prin cronici dedicate, tururi ghidate sonore și dialoguri cu artiști, curatori, istorici de artă și teoreticieni. Ocazional, analizează expoziții din mediul internațional și utilizează fragmente din Arhiva Radio România. Are două rubrici, prin care încearcă să pătrundă în intimitatea artei pe două căi: în spațiul atelierului fizic al artistului, dar și în acela mental, în interiorul actului artistic. Uneori, "Arte frumoase" devine o expoziție radiofonică, realizatoarea devine curatoare, iar artișii invitați produc o lucrare de "radio art". "Arte frumoase" își dorește să fie artă la radio și, cât de des posibil, artă radio. 

> "Arte frumoase" la Radio România Cultural, în fiecare sâmbătă de la ora 18.30. Emisiune realizată de Daria Ghiu (foto).

> Arhiva emisiunii din ianuarie 2017 și până în prezent poate fi ascultată pe https://www.mixcloud.com/daria-ghiu/. În anumite contexte, apare și în format video pe YouTube - canalul Radio România Oficial, iar din septembrie 2022 e și pe Spotify – Arte frumoase la Radio România Cultural. 

> Mai multe detalii pe www.radioromaniacultural.ro


Adaugat: 8 Septembrie 2022
Actualizat: 8 Septembrie 2022