Cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2021, la Gala Premiilor UNITER

În cadrul celei de-a XXX-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, care s-a desfăşurat la Palatul Culturii din Bistriţa, Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2021, acordat producţiei "Un secol de teatru românesc la Chişinău – Revanşa memoriei interzise".

Acest spectacol-document este dedicat Centenarului Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău şi a fost realizat în colaborare cu echipa artistică a instituţiei. "Revanşa memoriei interzise" este a doua parte a dipticului "Un secol de teatru românesc la Chişinău", precedată de "Răsărit de soare", şi are la bază cercetarea istoriei Teatrului Național din Chișinău, aducând în prim-plan momente semnificative și personalități ale culturii române și ale artei teatrale, care au influențat atât înființarea Naţionalului, cât și evoluția acestuia. Scenariul original este scris de Mariana Onceanu, iar adaptarea radiofonică îi aparţine Magdei Duţu.

Regia artistică este semnată de Petru Hadârcă, care, în seara evenimentului, a avut bucuria de a ridica premiul înmânat de Adrian Titieni. 

"În urma cercetării istoriei domeniului în care lucrez, în urma lucrului cu memoriile victimelor deportărilor și deținuților politici, am ajuns la concluzia că cele mai mari realizări și cele mai sigure victorii s-au produs în domeniul învățământului și culturii. Fără școala românească, fără cartea românească și fără teatrul românesc din perioada interbelică, nu ar fi fost nici Marea Adunare Națională din 31 august 1989, nici alfabet latin, nimic. La Chișinău s-au dat bătălii adevărate pentru dreptul de a vorbi corect limba română și pentru a avea acces la teatrul și cultura română", mărturisea regizorul Petru Hadârcă la premiera spectacolului.

Felicitări echipei care a făcut posibil acest spectacol:

Distribuţia: Constantin Florescu, Petru Hadârcă, Diana Decuseară, Adrian Păduraru, Anatol Durbală, Mircea Constantinescu, Ghenadie Gâlcă, Pătru Gavril, Marcelo Cobzariu, Annemary Ziegler, Daniel Tudorică, Cristina Constantinescu, Eduard Adam. Regia de montaj: Dana Lupu şi Robert Vasiliţă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Luiza Mateescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Ion-Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duţu.

De asemenea, în cadrul campaniei "Pariul publicului", organizată de către UNITER, votul iubitorilor de teatru, la secţiunea "Cel mai bun spectacol radiofonic", a mers către producţia "Cazul Tudor Vladimirescu" (scenariul radiofonic și regia artistică: Gavriil Pinte, muzica: Andi Dumitrescu, versuri de Lucian Vasilescu și Gavriil Pinte). Spectacol a fost prilejuit de Bicentenarul Tudor Vladimirescu şi este realizat de Teatrul Naţional Radiofonic, în colaborare cu Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu Jiu.

Detalii despre producţiile Teatrului Naţional Radiofonic, precum şi programul de difuzare al spectacolelor pot fi găsite pe site-ul nostru www.tnr-srr.ro şi pe pagina oficială de Facebook: @teatrulnationalradiofonic.

Spectacolele anului trecut pot fi ascultate şi online pe www.eteatru.ro, în secţiunea "Colecţii – Premierele anului 2021".

 Foto: Adi Bulboacă


Adaugat: 7 Iulie 2022
Actualizat: 7 Iulie 2022