Lansare la Editura Casa Radio - Portret dirijoral Cristian Măcelaru

Luni, 30 noiembrie, Editura Casa Radio va lansa albumul Cristian Măcelaru – Orchestra Naţională Radio. Ceaikovski, Dvořák. Evenimentul va începe la ora 11:00, pe pagina de Facebook a Editurii Casa Radio, cu o prezentare audio-video a albumului, ce ne va oferi ocazia unică de a asculta gânduri rostite de însuşi dirijorul Cristian Măcelaru, şi va continua cu difuzarea compact-discului, începând cu ora 11:30, la postul Radio România Muzical, partener la realizarea acestui album.

În ajunul sărbătoririi Zilei Naţionale a României, promovarea oamenilor care ne fac cinste, nouă, românilor, şi care pot constitui modele pentru tinerele generaţii este cu atât mai binevenită. Un model este şi dirijorul român Cristian Măcelaru, probabil cel mai bine cotat dirijor român al ultimilor ani din perspectivă internaţională.

La 30 noiembrie 1928, publicul aflat în faţa aparatelor de radio a asistat la inaugurarea primei stagiuni (live!) de concerte simfonice din ţara noastră. Primul concert, susţinut de Orchestra Radio, sub conducerea compozitorului şi dirijorului Mihail Jora, a fost, practic, actul de înfiinţare al Orchestrei Simfonice Radio (astăzi Orchestra Naţională Radio). De 92 de ani, Orchestra Naţională Radio contribuie la edificarea vieţii artistice româneşti.

Dirijorul Cristian Măcelaru şi Orchestra Naţională Radio se reunesc pentru a prezenta publicului român acest nou album de colecţie: Cristian Măcelaru – Orchestra Naţională Radio. Ceaikovski, Dvořák. Compact-discul este al doilea album-portret dirijoral al reputatului artist roman apărut la Editura Casa Radio.

Stabilit, încă din adolescenţă, în Statele Unite ale Americii, Cristian Măcelaru s-a format ca dirijor şi şi-a început spectaculos activitatea: a ajuns mai întâi dirijor-asistent al Orchestrei Simfonice din Philadelphia. Ulterior a condus Orchestra Simfonică din Chicago şi Filarmonica din New York. In stagiunile recente, Cristian Măcelaru şi-a consolidat ascensiunea şi în Europa, prin colaborări cu Filarmonica din Berlin, cu Orchestra Regală Concertgebouw la Amsterdam şi prin debutul din 2019 la Festivalul BBC Proms de la Londra. Din stagiunea 2019-2020, Cristian Măcelaru a preluat, ca dirijor principal, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Köln, iar începând cu stagiunea 2021-2022 va fi şi Director Muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei.

„Cred că toată lumea are discuri preferate, la care revine ca la un prieten şi la care, cu fiecare întâlnire, descoperă ceva frumos, o latură diferită. Ţin minte, în lunile în care ascultam numai Simfonia a V-a de Beethoven, că aşteptam să ajungă la momentele pe care le ştiam deja, dar de fiecare dată parcă ajungea acolo puţin diferit. Acea diferenţă era cea care mă transforma în interior. Îmi doresc să primiţi acest disc, care anterior a fost experimentat live, în acelaşi fel: ca pe un prieten. În momentul în care există un disc care ne place, e foarte frumos să avem acest prieten lângă noi, mai ales acum când accesul la muzica live e limitat”, spune dirijorul Cristian Măcelaru.

Detalii despre album, pe https://www.facebook.com/edituracasaradio.radioromania şi pe www.edituracasaradio.ro.Adaugat: 26 Noiembrie 2020
Actualizat: 26 Noiembrie 2020