Premieră mondială absolută la Radio România - Scorpionul de Francesco Toscani

Joi, 15 octombrie, de la ora 23:05, Radio România Actualităţi difuzează în premieră mondială absolută Scorpionul de Francesco Toscani, tradcerea Eva Simon, adaptarea radiofonică Oana Cristea Grigorescu, regia artistică Mihnea Chelaru. Spectacolul este realizat de Teatrul Naţional Radiofonicîn coproducţie cu Universitatea de Arte Târgu Mureş prin programul internaţional Fabulamundi Playwriting Europe.

Francesco Toscani este un important dramaturg italian din grupul autorilor promovaţi prin programul internaţional Fabulamundi Playriting Europe. Laureat al premiilor italiene Hystrio 2019 pentru teatru, secţiunea Texte pentru scenă, Francesco Toscani a fost opţiunea juriului pentru premiul special Beyond Borders?cu piesa La fame, un text despre identitate şi confruntarea cu solitudinea. Scriitura lui Francesco Toscani sparge crusta cuvintelor pentru a ajunge la esenţa relaţiilor interumane, calitate recogniscibilă şi în piesa Scorpionul - premieră absolută audienţei teatrului radiofonic.

Proiectul Fabulamundi Playwriting Europeeste reprezentat în România de Universitatea de Arte Târgu Mureş. Câştigător al programului Europa Creativă ca proiect de cooperare la scară mare, etapa a doua a programului Fabulamundi Playwriting Europe - Beyond borders? (2017-2020) se încheie anul acesta cu un bilanţ generos pentru autorii dramatici şi pentru producţia scenică a noilor texte. Programul a condus la colaborarea între 15 parteneri, promovând creaţia dramatică a 164 de autori, a susţinut producţia a 24 de noi piese de teatru şi a 143 de spectacole lectură sau montări de scenă la nivel internaţional. În opt ani, cele două ediţii ale programului Fabulamundi au amorsat un dialog între teatre, festivaluri şi organizaţii din zece ţări ale UE (Italia, Franţa, Germania, Spania, România, Austria, Belgia, Marea Britanie, Polonia şi Republica Cehă) cu scopul de a sprijini şi promova scrierea noii dramaturgii europene. Programul se încheie în toamna aceasta cu un Festival transferat online din motive de pandemie. Fetivalul în situ urma să inaugureze, la propunerea TNR, o secţiune internaţională de teatru radiofonic, iar premiera Scorpionul a fost produsă special pentru acest eveniment. În octombrie va avea loc lansarea premierei şi pe site-ul Fabulamundi Plywriting Europe.

Piesa Scorpionul de Francesco Toscani reflectă provocările lumii de azi, confruntată cu efectele schimbărilor climatice, cu ameninţarea modificărilor ireversibile generate de civilizaţia umană, propunând tema iminentei distrugeri a Pământului ce generează distorsiuni spaţio-temporale reflectate în relaţiile interumane. Presiunea melancoliei sfârşitului e compensată de speranţa supravieţuirii, de încrederea în resursele naturale ale planetei şi ale oamenilor de a renaşte. Scorpionul este un text nou, scris în cadrul unei rezidenţe de scriere dramatică susţinută de programul internaţional.

Premieră mondială absolută Scorpionul de Francesco Toscani. Traducerea: Eva Simon. Adaptarea radiofonică: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică şi sound design: Mihnea Chelaru. În distribuţie: Delia Nartea, Robert Radoveneanu, Coca Bloos, Ştefan Velniciuc, Constantin Florescu, Cosmina Olariu, Marius Călugăriţa, George Simian, Răzvan Ursuleanu. Regia de studio: Janina Dicu. Muzica originală: Cristian Matei. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Spectacol realizat în coproducţie cu Universitatea de Arte Târgu Mureş prin programul Fabulamundi Playwriting Europe.Adaugat: 13 Octombrie 2020
Actualizat: 13 Octombrie 2020