PROIECTUL FRECVENŢA TINERET – bilanţul celei de-a doua etape

În cadrul proiectului Frecvenţa Tineret, a fost lansat ghidul TRANZIȚIA ENERGETICĂ JUSTĂ. E DESPRE TINE(RI)!, un manual despre schimbările climatice, efectele şi impactul asupra mediului. https://www.acyd.ro/frecventa-tineret

În perioada ianuarie-martie 2023, s-a desfăşurat, în judeţul Gorj, cea de-a doua etapă a Proiectului Frecvenţa Tineret,  al cărui scop este creșterea gradului de participare și implicare civică a tinerilor din județul Gorj în procesele decizionale locale, cu privire la politicile publice care le afectează calitatea vieții.
 
Doi dintre jurnaliştii postului Radio România Actualităţi, Mario Balint şi Ilie Pintea, corespondenţi de război în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Ucraina, au susţinut cursuri de introducere în jurnalism şi tehnica realizării podcasturilor faţă în faţă cu elevi ai Colegiului “Gheorghe Tătărescu” din Rovinari, Colegiului Tehnic Motru, Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Motru, Colegiului Tehnic "General Gheorghe Magheru" şi ai Liceului de Arte "Constantin Brăiloiu" din Târgu Jiu. La fiecare dintre cele două sesiuni a acestor cursuri au participat peste 60 de elevi. Sarcina elevilor prezenţi la curs este realizarea unui număr de 10 podcasturi având ca tematică politicile verzi și implicațiile acestora asupra comunității în care trăiesc.
 
„Prin participarea la acest curs, tinerii şi-au exersat abilităţi şi aptitudini precum: comunicarea, spiritul critic, capacitatea de a argumenta o dezbatere, pecum şi modul în care îşi pot face vocea auzită, încredere şi curaj, gândire critică, discurs public, mobilizarea pentru o cauză”, a declarat la sfârşitul cursului Mario Balint.
 
„Subiectele propuse de elevi pentru podcasturi sunt dintre cele mai diverse, de la cele legate de șomajul generat de restrângerea activității industriale, probleme ce vizează poluarea şi problemele de sănătate publică generate de poluarea îndelungată, pâna la cauzele și efectele activității seismice intense care a avut loc în ultima vreme în zona lor”, spune Ilie Pintea. „Sun timpresionat de maturitatea cu care elevii abordează problemele de mediu, în general, şi ale judeţului Gorj, în particular”, a mai spus lectorul. 
 
În lunile aprilie şi mai, elevii celor cinci licee participante în proiect vor fi  îndrumați de jurnaliștii postului Radio România Actualităţi, Ilie Pintea și Mario Balint, pentru realizarea podcasturilor, pe temele identificate pe parcursul sesiunilor la care aceștia au luat parte. 
 
„Lucrămîmpreunăpentru o Europă verde, competitivășiincluzivă”
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants
 
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.” 
 
Proiect derulat de Association Colour your Dreams în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea gradului de participare și implicare civică în rândul tinerilor din județul Gorj în procesele decizionale locale cu privire la politicile publice care le afectează calitatea vieții.


Adaugat: 28 Martie 2023
Actualizat: 28 Martie 2023