Teatrul Național Radiofonic încheie anul cu o premieră

Luni, 28 decembrie, ora 0:00, Radio România Cultural difuzează în premieră Totul e bine când... se termină de Andreea Tănase, adaptarea radiofonică și regia artistică Mihnea Chelaru.

Producția Totul e bine când... se termină face parte din programul Debut dramaturgic la teatrul radiofonic prin care este lansat anual - începând cu 2017 - un tânăr dramaturg promițător aflat la începutul carierei, susținând astfel afirmarea noii generații de autori.

Absolventă a Facultății de Arhitectură București (generația 2014), AndreeaTănase urmează Masteratul de Scriere dramatică de la Universitatea de Arte Târgu Mureș unde este studentă în ultimul an. Andreea Tănase s-a lansat cu primul ei text dramatic Totul e bine când... se termină, dezvoltat în cadrul rezidențelor Drama5 organizate anual de teatrul independent Reactor de Creație și Experiment Cluj. Textul a fost montat în premieră absolută la Reactor în regia lui Radu Nica în stagiunea 2019-2020. Calitățile scriiturii dramatice a Andreei Tănase au fost reconfirmate în februarie 2020 de premiul Concursului de Dramaturgie Contemporană Corneliu-Dan Borcia, organizat de Teatrul Tineretului Piatra Neamț. Textul câștigător, 98% (decizia corectă) a fost montat la Teatrul Tineretului în stagiunea curentă (2020-2021) de regizoarea Elena Morar.

Totul e bine când... se termină, prima piesă a Andreei Tănase, este o falsă comedie, inspirată de criza de cuplu de la mijlocul vieții. În răspăr cu ceremonialul nunții, cuplul în criză organizează o petrecere de divorț. În acord cu vremurile, petrecerea e virtuală, se desfășoară în transmisie live pe pagina de facebook a cuplului unde își invită prietenii, dar la care pot participa și necunoscuții curioși să tragă cu ochiul/urechea la viața și intimitatea celorlalți. Tehnica scriiturii dramatice alternează prezentul cu rememorarea unor momente din viața cuplului. Deznodământul, cunoscut de la bun început, prilejuiește rezolvări sonore care permit adâncirea planurilor narative și dezvoltarea unui spațiu sonor bogat. Petrecerea de divorț este, în fond, pretextul unor flash-back-uri ale momentelor importante pentru soți, dar și expunerea echilibrului instabil al cuplului. Dialogul alert, cu umor cinic pe alocuri, imprimă ritmul piesei și o recomandă pentru o producție sonoră. Tonul detașat al protagoniștilor ascunde suferința personajelor, iar comunicarea virtuală răspunde standardelor de convivialitate și bravură optimistă impuse de mediul online. Aparenta comedie virează la final spre o mărturie amară despre imaturitatea și instabilitatea emoțională cu care protagoniștii își distrug cuplul. Distribuția aduce la microfon doi actori cu experiență și versatilitate: Nicoleta Lefter și Cristian Iacob. Finalul convertește petrecerea într-o ședință terapeutică de maturizare.

Totul e bine când... se terminăde Andreea Tănase - Producție TNR decembrie 2020. Adapatrea radiofonică, regia artistică şi sound design: Mihnea Chelaru. Muzica  originală: George Marcu. În distribuție: Nicoleta Lefter și Cristian Iacob. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.Adaugat: 24 Decembrie 2020
Actualizat: 28 Decembrie 2020