Carnea de pui din magazine este sigură, susțin autoritățile sanitare
Inspectorii ANSVSA au misiunea de a garanta că alimentele nu periclitează starea de sănătate a populației, iar pe lanțul de producție se fac numeroase verificări.
Publicat: 28 Martie 2024, 19:28 • Actualizat: 28 Martie 2024, 20:56
Responsabilii sanitari-veterinari dau asigurări că produsele din carne de pui, puse în vânzare în magazine, sunt sigure.
Recentele afirmații ale șefului ANPC, despre folosirea unor coloranţi în hrana păsărilor, au determinat intensificarea controalelor în fermele de profil și în abatoare.
Directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar Veterinare Mureș a precizat pentru Radio România Târgu Mureș că rolul instituției este de a garanta că alimentele nu periclitează starea de sănătate a populației, iar pe lanțul de producție se fac numeroase verificări.
"Există coloranți"
"Inspectorii verifică calitatea furajului, creșterea, condițiile de bunăstare ale puilor pentru carne, până la abatorizare, inclusiv examen ante-mortem, examen în timpul sacrificării, examenul carcasei după sacrificare, iar în singurul abator păsări pe care îl are județul Mureș, noi avem doi medici veterinari prezenți pe toată perioada de lucru.
Există coloranți care pot fi legal administrați în hrana păsărilor. Asta nu înseamnă că fermierul adaugă vopsele sau face ce îl taie capul. Există medici veternari, de liberă practică, împuterniciți, cu care fermele de creștere a puilor au contract. Există registre de consultații și tratamente în care orice tratament medicamentos este evidențiat, la fel orice vaccinare", a precizat Lucian Goga.
Ministrul Agriculturii nu crede că fermierii români colorează carnea de pui.
Florin Barbu a afirmat că o mare parte din producție merge la export, în special în Franța.
Citește și: Reducerea risipei alimentare ţine foarte mult de educarea consumatorului