Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

Directorul ANPC: Cumpărați dulciuri și jucării numai din locuri autorizate

Părinții trebuie să fie extrem de atenți de undă achiziționează cadouri în această perioadă.

Publicat: 03 Decembrie 2023, 16:24  • Actualizat: 03 Decembrie 2023, 23:39

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor le recomandă părinţilor să achiziţioneze dulciuri numai din magazine şi raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, pentru a putea proba tranzacţia în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs.

“Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”, a scris duminică, Paul Anghel pe Facebook.

Șeful ANPC sfătuitește părinţii să verifice dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, “într-un mod vizibil, lizibil şi durabil”, coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură. Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria, precizează reprezentantul ANPC.

Paul Anghel menţionează în postarea sa că trebuie verificată existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate.

De asemenea, el mai recomandă părinţilor să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca cu părţile mici. Totodată, trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, iar jucăriile destinate copiilor mai mari trebuie ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

| Citește și: Amenzi de peste 6 milioane de lei pentru magazine din lanțurile Auchan şi Penny

“Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile deteriorate”, subliniază Paul Anghel.

Şi în privinţa dulciurilor, directorul general al ANPC recomandă achiziţionarea acestora numai din locuri autorizate. “Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător”, arată directorul general al ANPC în postarea sa.

Astfel, etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.

“Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română”, subliniază reprezentantul ANPC.

| Citește și: ANPC a dat amenzi de aproape 7,5 milioane lei după controale în magazinele Lidl

Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, iar în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului.

“Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă”, atrage atenţia Paul Anghel în postarea sa.

Nu în ultimul rând, părinţii trebuie să fie foarte atenţi dacă pe eticheta produselor există informaţii cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenţionării “poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menţionării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscrişi în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari, conchide directorul general al ANPC.

Actualitate 27 Ianuarie 2025, 21:11

Fotbalistul belgian Radja Nainggolan, arestat pentru trafic de droguri

Polițiștii îl suspectează că facea parte dintr-o rețea care aducea în Europa cocaină din America de Sud.

Fotbalistul belgian Radja Nainggolan, arestat pentru trafic de droguri
Actualitate 27 Ianuarie 2025, 20:50

După ce a pierdut documente clasificate, șeful securității suedeze demisionează

Henrik Landerholm este vizat de o anchetă a poliției.

După ce a pierdut documente clasificate, șeful securității suedeze demisionează
Actualitate 27 Ianuarie 2025, 20:36

Israelul publică aproape 400.000 de pagini despre procesul criminalului nazist Adolf Eichmann

Anunțul a fost făcut la 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz.

Israelul publică aproape 400.000 de pagini despre procesul criminalului nazist Adolf Eichmann
Actualitate 27 Ianuarie 2025, 19:50

Mai mult de jumătate dintre tinerii britanici ar prefera dictatura

Conform sondajului, Andrew Tate, cercetat în România pentru viol și trafic de persoane, este un model pentru numeroși...

Mai mult de jumătate dintre tinerii britanici ar prefera dictatura
Actualitate 27 Ianuarie 2025, 17:18

MAE: Atenționare de călătorie în Franța. Cod roșu de inundații emis de autoritățile franceze

Fenomenele se pot accentua pe parcursul zilei de marţi, 28 ianuarie, mai transmite MAE.

MAE: Atenționare de călătorie în Franța. Cod roșu de inundații emis de autoritățile franceze
Actualitate 27 Ianuarie 2025, 17:08

Directorul MNIR: Îmi voi da demisia la momentul oportun. Pare scenariul unui furt la comandă

„Evident, sunt un ţap ispăşitor, în condiţiile în care sunt acuzat că a avut loc o explozie, că s-a intrat într-o clădire de...

Directorul MNIR: Îmi voi da demisia la momentul oportun. Pare scenariul unui furt la comandă
Actualitate 27 Ianuarie 2025, 17:05

Ungaria renunță la amenințarea cu veto și permite reînnoirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Impasul a fost depășit în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe

Ungaria renunță la amenințarea cu veto și permite reînnoirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei
Actualitate 27 Ianuarie 2025, 16:51

ICCJ: Consumul de substanţe psihoactive la volan este infracţiune doar dacă este afectată capacitatea de a conduce

Instanţa supremă a admis sesizările formulate de Curtea de Apel Braşov şi Curtea de Apel Cluj.

ICCJ: Consumul de substanţe psihoactive la volan este infracţiune doar dacă este afectată capacitatea de a conduce