Președintele ANPC, semnal de alarmă: Pui vopsiți și plini de Salmonella, vânduți în România
Șeful ANPC a explicat că unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 27 Martie 2024, 11:25 • Actualizat: 27 Martie 2024, 11:25
Președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat că în România sunt vânduți pui vopsiți prin hrănire, ca să pară mai buni, și plini de tulpini de Salmonella - practică pe care a numit-o „un atentat la siguranța” fiecărui român.
Șeful ANPC a explicat că unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, astfel încât vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată. Unii dintre operatorii economici apelează la acest truc pentru a-și induce în eroare clienții.
„Și ouăle capătă altă culoare”
„Acum este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenția asupra acestui fenomen. Din nou, se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întreg traseul puilor vopsiți.
Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre.
Dacă adăugăm și ingredientul Salmonella, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră.
Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de Salmonella periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare gustos”, a scris președintele ANPC, pe pagina lui de Facebook.
Horia Constantinescu a anunțat că ANPC va trimite informare, miercuri, 27 martie, către absolut toate instituțiile care pot verifica cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul.
Președintele ANPC, recomandări pentru perioada postului Paștelui
Șeful ANPC a vorbit recent la „Apel matinal” de la Radio România Actualități despre detalii la care românii ar trebui să fie atenți atunci când merg la cumpărături în perioada postului Paștelui.
Președintele ANPC a spus că în primul rând, aceștia ar trebui să ia în considerare modul în care sunt comercializate produsele. Horia Constantinescu s-a referit inclusiv la cumpărăturile de dinaintea Paștelui.
„Nu încurajăm cumpărarea de pe marginea drumului a mieilor sau a produselor din această categorie. În pieţe, să fie atenţi dacă nu cumva produsele care pretind a fi româneşti seamănă foarte tare cu cele pe care le întâlnesc în marile lanţuri de magazine, având o cu totul altă ţară de provenienţă.
Toate aceste lucruri, mai ales peştele ce se va consuma în perioada imediat următoare, trebuie să aibă un regim special de comercializare, pentru că, ştim cu toţii, este unul dintre cele mai periculoase alimente în condiţiile în care nu sunt respectate exigenţele legale de comercializare.”, a spus șeful ANPC.
Citește și: Reducerea risipei alimentare ţine foarte mult de educarea consumatorului