Sursa ta de încredere

Rafila: Noua platformă a asigurărilor de sănătate ar putea deveni funcţională până la jumătatea lui 2026. România va avea un spital complet digitalizat

„Digitalizarea în sine este un proces complex care nu poate să lase sănătatea în afară”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Foto: Facebook/ Ministerul Sănătății - România

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 08 Aprilie 2025, 15:17  • Actualizat: 08 Aprilie 2025, 15:40

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, 8 aprilie, că noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate ar putea deveni funcțională până la jumătatea anului 2026.

Oficialul a anunțat, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), că Ministerul Sănătății încearcă să facă ceva inovator în România, şi poate şi în Europa, respectiv un spital complet digitalizat.

„Digitalizarea în sine este un proces complex care nu poate să lase sănătatea în afară. Iar ceea ce se întâmplă acum în sectorul sanitar are câteva paliere, care cred că sunt de interes mare pentru autorităţi, pentru cei care decid politicile de sănătate, dar şi pentru beneficiarii serviciilor de sănătate, pentru pacienţi.

Aş vrea să trec în revistă care sunt principalele zone care sunt accesate de această revoluţie tehnologică sprijinită de digitalizare, de utilizarea inteligenţei artificiale în acordarea serviciilor medicale. În primul rând este vorba despre dezvoltarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate, chiar dacă nu Ministerul Sănătăţii este principalul beneficiar.

În mod evident, principalii beneficiari, în momentul în care această platformă, sperăm ca până la jumătatea anului viitor ea să fie definitivată şi să devină funcţională, vor fi pacienţii, vor fi medicii, care pot să acceseze toată gama de servicii de care au nevoie din punct de vedere al platformei informatice.

Şi, nu în ultimul rând, vom avea suficiente date încât să fundamentăm politicile noastre de sănătate şi să prioritizăm acolo unde, în mod evident, ele încă necesită sprijin”, a spus Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

De asemenea, ministrul a subliniat că România, ca țară membră a Uniunii Europene, trebuie să se ralieze spaţiului de date din domeniul sănătăţii de la nivelul Uniunii Europene, iar acest spaţiu de date este în perioada de pregătire. Potrivit oficialului, platforma integrată a asigurărilor de sănătate este un element cheie pentru ca România să devină parte a acestui sistem.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a menţionat că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt aproximativ 200 de spitale introduse în procesul de digitalizare, alături de platforma informatică, al cărei beneficiar este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Încercăm să facem ceva care să fie, dacă vreţi, inovator în România şi poate şi în Europa. Este vorba de un spital complet digitalizat. De curând am fost în Coreea de Sud, am făcut o vizită oficială acolo şi am vizitat un astfel de spital complet digitalizat, care monitorizează permanent pacientul din punct de vedere al modului în care este investigat, cum evoluează pacientul şi,

ceea ce este foarte, foarte important, monitorizează activitatea profesională a fiecărui cadru medical, fie că discutăm de un medic sau de un asistent medical, încât ea să se suprapună cel mai bine cu nevoile pacienţilor din spitalul respectiv”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Primul spital complet digitalizat, la Târgu Mureș

Alexandru Rafila a mai anunțat că primul spital complet digitalizat ar urma să fie făcut la Târgu Mureş, în cadrul unui proiect realizat împreună cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie din Târgu Mureş, şi va constitui „un model de practică pentru anii viitori”, care poate să fie extins în majoritatea spitalelor din România.

Un alt subiect abordat de Alexandru Rafila a fost cel al resursei umane calificate, care este esenţială pentru ca acest proces de digitalizare să aibă succes.

„Fără o reformă şi fără pregătire a personalului, nu o să putem să facem această reformă digitală. Noi avem deja introduse în mai multe spitale sisteme digitale care încă nu sunt operaţionale, pentru că schimbarea de mentalitate...

Sunt două lucruri diferite aici, unul este legat de pregătirea personalului, de schimbarea de mentalitate pentru utilizarea acestor instrumente digitale pe care ei le-au la îndemână.

Acesta e un lucru care se petrece în timp, este un proces, şi dacă o investiţie este mult mai uşor de făcut, o schimbare de mentalitate şi o pregătire a personalului este mai greu de realizat”, a punctat ministrul Sănătăţii.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI Bucureşti) organizează, în perioada 8 - 11 aprilie, la Palatul Parlamentului, o nouă ediţie a evenimentului Digital Innovation Summit Bucharest (DISB). Ediţia din acest an reuneşte peste 200 de speakeri din mai mult de 30 de ţări.

Citește și: Raed Arafat: Aproximativ 600 de ambulanțe noi, livrate în România începând din luna mai

Sănătate 17 Aprilie 2025, 15:35

Nutriționistul dietetician Karola Silaghi: Prin mici ajustări, putem crea un meniu de Paște mai sănătos

"Să ne gândim că, și de sărbători, avem același stomac, nu mai mare, nu mai încăpător și nu o digestie mai accelerată", spune...

Nutriționistul dietetician Karola Silaghi: Prin mici ajustări, putem crea un meniu de Paște mai sănătos
Sănătate 17 Aprilie 2025, 15:34

Premieră în România și Europa de Est: Reconstrucţie mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO Iași

Medicii se aşteaptă ca pacienta cu mastectomie unilaterală să îşi reia activitatea în trei săptămâni.

Premieră în România și Europa de Est: Reconstrucţie mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO Iași
Sănătate 16 Aprilie 2025, 18:08

OMS aprobă un tratat pandemic cu caracter obligatoriu din punct de vedere legal

Acordul are scopul de a evita dezorganizarea și competiția pentru resurse observate în timpul pandemiei de Covid.

OMS aprobă un tratat pandemic cu caracter obligatoriu din punct de vedere legal
Sănătate 15 Aprilie 2025, 12:05

Președintele Colegiului Medicilor: Dezechilibrul între diverse zone ale ţării este mare şi acest lucru trebuie îndreptat

Medicii au nevoie de infrastructură pentru desfășurarea activității la un nivel conform, de predictibilitate, finanțare, dar...

Președintele Colegiului Medicilor: Dezechilibrul între diverse zone ale ţării este mare şi acest lucru trebuie îndreptat
Sănătate 11 Aprilie 2025, 11:43

Un tânăr bucureștean a primit câte un rinichi de la ambii părinţi

Pacientul a fost supus unei intervenții chirurgicale complicate la Iași.

Un tânăr bucureștean a primit câte un rinichi de la ambii părinţi
Sănătate 11 Aprilie 2025, 10:46

Actorul american Eric Dane, diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică

Starul urmează să înceapă filmările pentru sezonul 3 al serialului "Euphoria", producție HBO.

Actorul american Eric Dane, diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică
Sănătate 10 Aprilie 2025, 11:13

Un test de salivă pentru cancerul de prostată, "mai bun" decât unul de sânge

Testul analizează 130 de mutații din ADN-ul bărbaților, fiecare asociată cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de...

Un test de salivă pentru cancerul de prostată, "mai bun" decât unul de sânge
Sănătate 08 Aprilie 2025, 15:39

Streinu-Cercel: Vaccinarea va deveni un serviciu obligatoriu pentru toți medicii de familie

„În momentul de faţă sunt medici de familie care nu au contract cu casa şi capitole de vaccinare, ceea ce este impardonabil....

Streinu-Cercel: Vaccinarea va deveni un serviciu obligatoriu pentru toți medicii de familie