Pianista Sînziana Mircea, de la Carnegie Hall la Sala Radio

Tânăra pianistă Sînziana Mircea(26 de ani), un adevărat fenomen al scenelor internaţionale, va cânta miercuri, 30 ianuarie (ora 19 :00), la Sala Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio, într-un concert 100% Beethoven!

Concertul de la Sala Radio se va derula sub bagheta dirijorului italian Gian Luigi Zampieri, dirijor invitat al Filarmoniciidin Sao Carlos (Brazilia), unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. În calitate de organist şi dirijor, Gian Luigi Zampieri s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein.

Programul serii de la Sala Radio îi este dedicat 100% lui Beethoven şi cuprinde: UverturaCoriolan, Concertul pentru pian nr. 4 în Sol major şi Simfonia a II-a.

La 7 ani Sînziana Mircea debuta pe scena Ateneului Român, la 11 ani debuta în America şi la 14 ani pleca în primul ei turneu! În noiembrie 2016, a cântat prima oară într-una dintre cele mai prestigioase săli de concert din lume: Carnegie Hall - New York, un concert sold-out la finalul căruia a fost ovaţionată de public. Au urmat alte evenimente prezentate pe mari scene, ca: Tokyo Metropolitan Theater (Japonia), St Martin-in-the-Fields (Londra), Sala Radio şi Ateneul Român, Nanjing Cultural Arts Center şi Harbin Concert Hall (China). A câştigat premiul Academiei Internaţionale de Pian de la Miami 2016 şi a lansat CD-ul de debut Nihil Sine Deo (Editura Casa Radio). Următorul CD a fost lansat de casa Sheva Collection în 2017: Unending Love – Iubire nemuritoare este distribuit în întreaga lume de către NAXOS.

Pe lângă apariţiile solo şi concerte, Sînziana Mircea concertează frecvent alături de apreciatul violonist român Alexandru Tomescu. Sînziana a obţinut diploma de licenţă cu calificări maxime la Hochschule für Musik und Tanz Köln şi diploma de masterat la Guildhall School of Music and Drama - Londra, cu o bursă generoasă oferită de Steinway & Sons UK. Sînziana a studiat şi la Accademia Pianistica Imola (Italia) şi a devenit primul pianist român care a obţinut o bursă de la Fundaţia Van Cliburn şi TCU School of Music la PianoTexas Festival & Academy, în 2014. În 2018 Sînziana a obţinut diploma de masterat în managementul artelor la Universitatea de Economie Bocconi din Milano. În 2019 are deja programate apariţii pe scene din România, Anglia, Italia şi Estonia, iar în luna iunie va merge din nou în Japonia într-un amplu turneu de recitaluri şi concerte cu orchestră sub bagheta dirijorului Mitsuyoshi Oikawa.

La doar 15 ani Gian Luigi Zampieria devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. Lansat din anii studenţiei în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus ansambluri ca Orquestra Sinfonica de Ribeirao Preto - Sao Paulo, Orquestra Sinfonica de Porto Alegre - Rio Grande do Sul, Orquestra Sinfonica Jovem de Goias - Brazilia; Haifa Symphony Orchestra - Israel; Krakow Philharmonic Orchestra - Polonia; Orchestră Simfonică Radio - Moscova; Teatro di San Carlo - Napoli, Orchestra di Padova, Orchestra di Roma e del Lazio – Italia ş.a. La Londra, a fost asistentul lui Ghenadi Rojdestvenski la orchestrele London Symphony şi BBC. A fost, de asemenea, asistentul lui Lorin Maazel la realizarea Requiem-ului de Verdi cu Symphonica Toscaninidin Parma.

De la mijlocul anilor '80 s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla şi este considerat de critică drept unul dintre experţii de seamă pe scenele internaţionale: a realizat transcripţii şi orchestraţii interpretate în toată lumea.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pewww.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.Adaugat: 25 Ianuarie 2019
Actualizat: 25 Ianuarie 2019